niedziela, 24 kwietnia 2016

2. Drożdżówka

Składniki*:
1 szklanka mleka
4 szklanki mąki
1/3 kostki margaryny
3 jajka
1/2 szklanki+ łyżeczka cukru
50 g (pół kostki) świeżych drożdży
opcjonalnie:
owoce (np. śliwki lub jagody- co kto lubi.)
kruszonka  (w proporcjach 1:1:1):
masło lub margaryna
mąka
cukier


  1. Wsyp do miski mąkę i szczyptę soli, zrób w mące dołek.
  2. Podgrzej lekko mleko. W części mleka rozpuść drożdże i łyżeczkę cukru i wlej zaczyn do przygotowanego wcześniej dołka. Odstaw do czasu aż zaczyn zacznie rosnąć.
  3. W tym czasie rozpuść margarynę i zostaw do przestygnięcia, a jajka roztrzep z cukrem.
  4. Wlej jajka z cukrem do miski z zaczynem i mąką, dodaj też resztę mleka. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy składniki w  misce będą już dobrze połączone dodaj tłuszcz i wyrabiaj do momentu aż ciasto przestanie się kleić do miski oraz ręki i stanie się matowe. 
  5. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (możesz je przykryć ściereczką, ale nie ma takiej potrzeby).
  6. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki wrzuć do miski i rozcieraj ze sobą do momentu powstania różnej wielkości okruchów. Przygotuj też owoce, świeże umyj (w przypadku śliwek i innych pestkowców pamiętaj o przekrojeniu ich i usunięciu pestek!), a te ze słoika odsącz na sitku. 
  7. Wyrośnięte ciasto (musi co najmniej podwoić swoją objętość) przełóż na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę i rozciągnij je na blasze tak aby ciasto znalazło się też w rogach formy. Jeśli chcesz to wyłóż na ciasto owoce lub/i kruszonkę. Jeśli nie posypujesz ciasta kruszonką to możesz posmarować je rozkłóconym jajkiem, nabierze wtedy połysku po upieczeniu 
  8. Piecz ciasto przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

*Robię to ciasto zawsze "na oko" dlatego zawsze miejcie w pogotowiu jeszcze trochę mleka i mąki na wypadek wszelki :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz