czwartek, 21 kwietnia 2016

1. Cebularze i pizzeriny

Składniki (na 16 sztuk)
CIASTO:
3 szklanki mąki
1 jajko,
sól,
2 łyżeczki cukru
pół kostki (50 g) drożdży,
1 i 1/3 szklanki mleka
2 łyżki oleju

FARSZ Z CEBULI:
3-4 średniej wielkości cebule,
łyżka śmietany
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia

SOS DO PIZZERIN
passata pomidorowa lub przecier,
czosnek
mała cebula zioła
sól i pieprz

DODATKI
starty ser
ulubione dodatki do pizzy- u mnie wędlina i papryka, ale Wy możecie położyć to co lubicie

Przygotowanie:
1. FARSZ Z CEBULI.
Cebulę pokrój na krążki i przesmaż w garnku (polecam taki z grubym dnem- mniej się przypala) często mieszając. Kiedy cebula się lekko zeszkli wlej trochę wody (tak na oko, żeby prawie przykryć cebulę). Duś aż cebula zmięknie, a woda odparuje. Dodaj śmietanę i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem według własnego uznania. Zostaw do wystygnięcia.
2. SOS DO PIZZY
Cebulę i czosnek drobno pokrój. Najpierw podsmaż cebulę, a kiedy cebula będzie już prawie zeszklona dorzuć czosnek. Smaż jeszcze kilka sekund. Dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez chwilę aż cześć płynu odparuje. Na koniec dopraw solą, pieprzem i ziołami. Zostaw do wystygnięcia.
3. CIASTO
Mleko podgrzej tak żeby było lekko ciepłe i rozpuść w nim cukier i drożdże. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. W międzyczasie do miski przesiej mąkę, dodaj jajko i sól. Wlej zaczyn do mąki i zacznij zagniatać ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olej. Wygniataj ciasto do momentu aż stanie się matowe i będzie odchodziło od ręki i miski
4. Podziel ciasto na 16 równych części. Ułóż kule ciasta dość luźno na blasze wyłożonej papierem (polecam rozłożyć na minimum 2 blachy), przykryj je ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Muszą co najmniej podwoić swoją objętość.
5.Przygotuj dodatki do pizzerin.
6. Kiedy ciasto wyrośnie za pomocą szklanki zrób w kulkach ciasta wgłębienia (przy okazji kulki się spłaszczą) do połowy nałóż farsz z cebuli i posyp serem, a resztę posmaruj sosem do pizzy i ułóż swoje ulubione dodatki i ser- tu ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia i  ilość miejsca na placku z ciasta :)
7. Piecz ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są pyszne :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz